Saturday, November 13, 2010

say YES to SUSU IBU!!

ASSALAMUALAIKUM..


entry kali ini pasal parenting la pula ye..memandangkan i baru bersalin, so nak share something useful untuk bakal2 ibu...i fullu breastfeed my baby Aqeel..Alhamdulillah, so far susu badan banyak n enough for him.. time bersalinkan Afiq dulu, sempat menyusukan badan dalam 2-3 bulan je.. that time tak pandai nak breastfeed baby..1st timer kan..lagipun campur ngan susu formula..so, Afiq tak suka sangat minum susu badan.. oleh kerana tak mahu banana to fruit twice, hihihihi, azam kali ni nak make sure Aqeel menyusu badan selama yang boleh..! Ada banyak cara nak banyakkan susu badan anda.. boleh follow petua orang dolu-dolu or ikut cara moden. i prefer cara orang dolu-dolu sebab mudah... kalau ikut my mum, dia pesan jangan skip your meal.. nasik itu penting..minum air lebih juga..nanti susu pon banyak.. ada juga petua urut your breast guna sikat dari atas ke bawah sambil berselawat..maybe urutan tu dapat merangsang penghasilan susu..i juga selalu makan lobak putih.. don't forget to take vitamin..i makan obimin..yes..obimin bukan sahaja untuk time mengandung..tapi juga untuk selepas bersalin..;) selain itu, i makan pil dari set bersalin from AMWAY. not bad la produk ni..complete.


siap ada mandian, baby oil, massage oil, green tea, etc. ada lagi satu petua, ibu tidak boleh stress..kalau ibu stress, penghasilan susu ibu akan terganggu..so ibu-ibu di luar sana, pastikan anda sentiasa stress free ya.. hehehehe...bawah ni i ada sertakan petua banyakkan susu badan..i cedok dari website ini.. minta halal ya..:)

PETUA BANYAKKAN SUSU IBU
Pemakanan:
lobak putih
ikan semua jenis ikan ikan yu (tak penah mkn lg) ikan sardine, tuna, salmon
kurma
jantung pisang
kucai +tauhu+tougeh
petola
kentang rebus
longan kering (air mata kucing)
roti
biskut marrie
daun turi
susu/ soya
halba (msk dlm nasi & air rebusannya minum)
pengaga
kacang buncis
sayur sawi
cheese
planta


Minuman:
air masak
susu
soya
nestum
oat
horlick
milo
jus buahan
buahan betik/honeydwe
rebusan buah pala
spirulina
air kelapa
rebusan air halba


Supplement yg perlu ambik:
omega 3
obimim
kalsium
vitamin c

Utk urutan plak:
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas keputing....kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tuuu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tuuuu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah...(bc selawat dulu)...insyaallah itu salah satu urutan utk BF

Masa pengepaman:
1)cuba pam sekerap mungkin, lagi byk kita pam...lagi byk pengeluaran susu cthnya 3jam sekali
2)mlm bagi baby isap kerap ....sebab bila mlm kalau kita bg baby isap boleh membaykkan pengeluaran susu juga
3) bila pam, pam sampai susu tak keluar.....nanti tetek kita akan produce susu baru....istilah yg kita selalu guna mcm kita'buang sampah...sampah dah penuh, kita buang dlm tong sampah...pastu kita ganti dgn plastik sampah baru' gitu jugak mcm air susu kita...bila kita dah habis pam, die akan mengeluarkan susu baru
4) sblm pam minum air suam dulu....lepas pam pon minum jugak.
5) jgn minum air sejuk/ais nanti susu cepat kering
jgn minum teh/nescafe tau.....mkn supplement jgn tinggal

Ubat

Ubat untuk tambah hormone prolactin (* recommended)

1) Domperidone*
2) Maxolon
3) Metoclopramide (boleh jadi depression)
4) Motilium
5) Raglan (boleh jadi depression)


Cara-cara Lain

1) baca surah al baqarah ayat 60. sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut tetek pakai sikat?mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
8) invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal



ok peeps..that's all for now..till then...


hahahaha!!!


3 comments:

  1. jom share info @ http://ernizz-ernizz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. salam, boleylah cuba benda2 ni nnt.

    Cakap pasal susu ibu ni, saya pernah ade susu badan walaupun tak kwen lg. Tp sikit je. Dalam beberapa titis. (saya masih single)

    Mcm tak caye tp penglaman ini sgt manis =)

    ReplyDelete
  3. wsalam raudhah..

    terkejut gak dengar pengalaman raudhah...kuasa Allah swt kan...hanya Dia yang tahu...:) nanti bila raudhah dah kawen, ade anak, kalau ade rezeki, kasi susu badan selama yang boleh...elok utk pembesaran baby dan otak dia...ayu sampai skarang breast feed baby lagi...alhamdulillah...:)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...