Saturday, April 30, 2011

fashion brands pronunciation! say it right!!

as salam wbt..
usually i came across friends pronouncing fashion brands wrongly..hurmmm..nak betulkan nanti diorang cakap kita eksen plak... pastu nanti fikir kita nak malukan diorang pulak.. susah ey? so meh sini, kita betulkan yang salah..dan sama-sama dapat ilmu..boley? pasni sebut betoi-betoi wokeh??
credit to ami schaheera.


BVLGARI is an Italian fine jewelry house first opened in 1884 in Rome. Today, though, it also has leather goods, watches, perfumes, silks (ties and scarves) and more to its name. The name BVLGARI is written in Latin, so the letter that looks like a “V” is actually a “U”. So it’s pronounced Bulgari—BULL(like the animal)-GAHR(as in ‘garden’)-EE(like the letter “e”). In fact, if you type “bvlgari” into Google, it will lead you to the BVLGARI website, which is actually


This is a VERY important one! Some people might think it’s a no-brainer, but if I hear another person pronounce it “Channel” I will actually lose my mind. The House of Chanel was started in early 20th century France by the one and only Mademoiselle Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel. Chanel has fine women’s sportswear and eveningwear and is run today by Karl Lagerfeld (pronounced “Carl Loggerfelld”). Chanel is properly pronounced “Sha-nelle”, “Sha” like in “shove” and “nelle” like in the name “Nell”. Chanel.


It’s true, these French names can be difficult, but this is another important one. Hubert de Givenchy opened the House of Givenchy in 1952, alongside greats like Christian Dior and Balenciaga. He was also the chief designer for Jacqueline Kennedy Onassis and Audrey Hepburn. Though Givenchy himself retired in 1995, the Givenchy Femme line is perpetuated by Italian designer Riccardo Tisci. Givenchy is pronounced with a French “J” sound, a soft “jz” made with the tip of the tongue, almost like saying “shh”. So it’s “jzhiv-on-shee”, since the French “e” makes a long “o” sound, and the “ch” is a “sh” sound. Givenchy.


Known for its little orange logo, Hermès is a French company begun in 1837 by Emile Hermès. It produces fine leather goods, like handbags and wallets, and fine silk goods, like scarves and ties, among other things like perfume, shoes, jewelry and more. Hermès is pronounced “AIR-MEZZ”, not “HER-MEEZ”. So when you see the little orange logo, you know what to say. Hermès.

Tommy Hilfiger

Making his first collection in 1985, Tommy Hilfiger has since grown to include not only menswear and women’s wear, but children’s clothes, bedding, and more. The Hilfiger style is said to be classic Americana, and has many lines of denim and casual wear to back that up. You’d think that since this is an American designer, people might not butcher the pronunciation, but every so often I hear people say “Hillfigure” and it’s just not right. The correct pronunciation of this designer’s last name is “HILL- (like “hills and valleys”)- FIG- (like the fruit) ER (like in the word “nerd”). Hilfiger.

Yves Saint Laurent

Though he first worked for Christian Dior, Yves Saint Laurentintroduced his own line in 1962. He invented several items of clothing, like the smoking jacket, the sheer blouse, and the jumpsuit. Though Saint Laurent retired in 2002, the label continues under the creative direction of Stefano Pilati. Saint Laurent believed that “dressing is a way of life” and is one of the most important, influential designers of the 20th century. His first name is pronounced “Eves” like “Christmas and New Year’s Eves”. “Saint Laurent” is his last name, pronounced “SAHN” like in “song” and “LORE-ONT” like “lore” in the word “folklore” and “ONT” like in the word “want.” Yves Saint Laurent.
Now the guide to pronouncing designer label names:
Anya Hindmarch: Ahn-ya Heind-march
Badgley Mischka: Badge-lee Meesh-ka
Bebe: Bee-bee
Bottega Veneta: Bo-tega Ven-e-ta
Bulgari: Ball-gah-ree
Burberry Prorsum: Bur-bur-ree Pror-some
Carolina Herrera: Caro-leena Hair-era
Christian Louboutin: Loo-boo-tin
Gareth Pugh: Gareth Pew
Giles Deacon: Jy-els Dee-kin
Givenchy: Jhee-von-shee
Hedi Slimane: Eddy Sli-mahn
Hermès: Air-mez
Hervé Léger: Air-vay Lay-jay
Lanvin: Lon-vin
Loewe: Low-ev-ay
Louis Vuitton: Loo-ee Voo-ee-ton
Marchesa: Mar-kay-sa
Moschino: Mo-ski-no
Nicolas Ghesquière: Ni-co-la Guess-ki-air
Olivier Theyskens: Oli-vier Tay-skins
Pierre Cardin: Pee-air Car-dain
Proenza Schouler: Pro-enza Skool-er
Ralph Lauren: Ralph Lauren (as in Lauren the girl’s name, not Sophia Loren)
6267: Six-two-six-seven (not Sixty-two-sixty-seven)
Thakoon: Ta-koon
Thierry Mugler: Tee-air-ree Moog-lay
Yohji Yamamoto: Yo-jee Ya-ma-mo-to
 selamat belajar..:D

Thursday, April 28, 2011

aqeel dah sunat!

as salam wbt.
malam tadi aqeel kene sunat..hehehehe... actually tak plan pon nak bawak dia malam tadi..i saje bagitau hubby suruh call surgeon wat appointment..time tu dah kul 7.00pm.. hubby call then doc suruh datang sekarang or saturday..hubby cakap, i will come now..i macam "hah"??? now?? oowh, terus berdebau-debau jantung ku ini..hehehhe...takut n risau! sian kat aqeel,,nanti sure dia nangesh kuat-kuat..hahahaha...adoi ai...
then we went to mowassat new hospital, met doc mohamad saad..baik doc tu..he is a surgeon.. dah tua dah,,tapi agak comel..hahahaha... dia explain about the procedure and the method that he will be using.. pastu g masuk wad inpatient..proses kejap je..lam 10 minutes..pastu boleh balik.. malam tadi ade 4 newborn babies and plus aqeel nak sunat.. baby proses agak lama, lam 30 minutes each..aqeel last, so we have to wait for 1 1/2 hour.. ntah brape kali i g toilet sebab nervous ke sejuk..hahahaha...then aqeel's turn..kejap je dah kuar..of course menangis dengan sedih sekali...meleleh-leleh air mata..mummy pon rase cam nak nangesh! doc suh breast feed dia dulu..after 10 mins, doc check balik..he said ok and boleh balik..after a week kene datang jumpa dia balik utk bukak ring tu...fuh, seram tengok... btw, the method is plastibell circumcision device. doc cakap cara ni senang, tak sakit sangat and cepat sembuh.. nak jaga pon senang...

The Plastibell Circumcision Device is a clear plastic ring with handle designed for male neonatal circumcision that has a deep groove running circumferentially. The elective minimally invasive surgical procedure to install the Plastibell device may be performed by an OB/GYN, a pediatrician, a urologist, a family physician or a pediatric surgeon. The important issue is that the medical practitioner is trained in the procedure.
The adhesions between glans and foreskin are divided with a probe. Then the foreskin is cut longitudinally to allow it to be retracted and the glans (the head of penis) to be exposed. The Plastibell comes in 6 sizes. The appropriate one is chosen and applied to the head (the circumcision pictured at right is in this stage). The ring is then covered over by the foreskin. A ligature is tied firmly around the foreskin, crushing the skin against the groove in the Plastibell. Then the excess skin protruding beyond the ring is trimmed off. Finally, the handle is broken off at the end of the procedure. The entire procedure takes five to ten minutes, depending on the experience and skill of the surgeon.[3]
As with all circumcisions, the procedure should involve adequate anaesthesia, using either EMLA cream,[4] dorsal penile nerve block, penile ring block, or a combination of these prior to operation. The ring falls off in 3 to 7 days leaving a circumferential wound that will heal over the following week. Typically, the glans will appear red or yellow until it has cornified.
( sumber: wikipedia)
nak letak gambo nanti segan plak...korang ley google la image sendiri ye... semoga aqeel cepat sembuh ye nak...mummy love u!!

Sunday, April 24, 2011

pesanan nabi sebelum tidur...1 mnit shj...

as salam wbt..
nak share info ni..:)

pesanan nabi sebelum tidur...1 mnit shj...

 Sekadar ingat mengingati.. ...


Perkara Sebelum Tidur( Tafsir Haqqi )

Rasulullah berpesan kepada Aisyah ra : "Ya Aisyah jangan engkau tidur

sebelum melakukan empat perkara, yaitu :

1. Sebelum khatam Al Qur'an,

2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di hari akhir,

3. Sebelum para muslim meridloi kamu,

4. Sebelum kau laksanakan haji dan umroh....

"Bertanya Aisyah :

"Ya Rasulullah.. .. Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara


Rasul tersenyum dan bersabda : "Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas

tigakali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.

Bismillaahirrohmaan irrohiim,

Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam


lahuu kufuwan ahad' ( 3 x )

Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku, maka kami semua

akan memberi syafaat di hari kiamat.

Bismillaahirrohmaan irrohiim, Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa

Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad ( 3 x )

Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredloi kamu.

Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum

wa atuubu ilaih ( 3 x )

Dan,perbanyaklah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka

seakan-akankamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"

Bismillaahirrohmaan irrohiim, Subhanalloohi Walhamdulillaahi


illalloohu alloohu akbar(3 x )

Sekian untuk ingatan kita bersama.

* Kalau rajin..Tolong sebarkan kisah ini kepada saudara Muslim yang

lain.Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orag yang mengajarnya meskipun dia sudah mati.

Saturday, April 23, 2011

quick update!

as salam wbt.
nak update cepat-cepat sebab jap lagi nak bawak aqeel g cucuk for his 6months..kompom demam...adoi aii...tak tido malam la mummy, nak wat camnekan..janji anak sihat..:)
takde pape yang menarik yang berlaku di kuwait..its just that...

pic: google
tesco is coming to n date tak tau lagi sebab my blogger friend tu tak bagitau pon bile nak bukak...habis ah sultan center pasni...:P

pic: google
sedap kan? kan? yang ni?
pic: google
yang ni sedap gak kan??? i ni peminat burger..
shake shack nak bukak soon  kat tungguuuu...sabarlah wahai hati..:P

pic: google

coach nak bukak this summer @ 360 mall..hurmm...lmbt btol bukak...dah dekat setahun dah...ape daaa...  yang ni tak lah mengghairahkan berbanding shake shack burger tu..hahahahaa...biase je...:P

ok tu je..


Wednesday, April 20, 2011

my favourite Vblogger.

as salam wbt.
below are my favourite video far..:) 

3rd : amenakin

go and watch their videos peeps! best!

Monday, April 18, 2011

hanya isteri je ke perlu CARI REDHA suami?

as salam wbt..

Bagaimana pula dengan suami? Adakah suami terlepas dari tanggungjawab mencari redha isteri? Sebahagian mereka yang bercakap atas nama agama terkadang mengeluarkan pandangan-pandangan yang berlainan dengan apa yang ada dalam Al-Quran dan Hadith, dua sumber utama agama yang suci ini. Contoh yang ingin saya kongsi bersama dalam tulisan ringkas ini ialah - adakah hanya isteri perlu berusaha mencari redha suami? Adakah suami-suami diberikan kekebalan dalam Islam untuk berehat dan meletakkan semua tanggungjawab ke atas bahu isteri dalam mencari kebahagiaan rumahtangga? Sudah pasti jawapannya tidak. 

Dengan ringkasnya, kita dapati secara jelas bahawa Al-Quran menyuruh kedua-duanya (suami dan isteri) agar berusaha mencari kebahagiaan dan keredhaan Allah SWT. Tanggungjawab dibahagikan antara keduanya tanpa menzalimi sesiapa. 

Begitu juga dalam kehidupan Rasulullah s.a.w. sentiasa memberikan contoh ikutan dan pesanan nasihat agar suami menjaga isteri dan isteri menjaga suami. Bahkan suami lebih diberatkan lagi kerana tanggungjawabnya menjaga isteri adalah sebahagian tuntutan agama. Rasulullah s.a.w. sendiri hidup dengan harmoni bersama isteri-isterinya - bercakap dengan baik, membantu kerja rumah, melindungi, bertanggungjawab, mengajar soal agama, mengajak beribadah bersama, tidak mengabaikan mereka dalam setiap situasi dan sebagainya. Adakah ini yang kita ingin ketengahkan apabila sebahagian kita asyik-asyik menekankan 'isteri kena layan suami' , 'isteri kena jaga hati suami'..tapi sebaliknya bagaimana? Inikah namanya beramal dengan Al-Quran dan Sunnah Nabi?

Kita asyik bercakap bahawa terdapat hadith menyatakan bahawa di antara ciri isteri yang baik ialah 'apabila kamu melihatnya, dia akan menggembirakan kamu'. Mengapa kita tidak pernah terfikir tentang suami-suami yang apabila dilihat para isteri, mereka juga gembira? Mengapa perlu isteri sahaja yg menggembirakan suami?? Adakah Rasulullah s.a.w. dan para isterinya begitu? Lihatlah bagaimana Rasulullah s.a.w. menggembirakan para isterinya dalam pelbagai keadaan. Itulah suami sejati, bukan suami yang hanya melihat 'taatnya' isteri dengan isteri itu diam dan ikut apa kemahuan suami tanpa menjaga hati dan perasaannya. 

Sudah-sudahlah kita bercakap dengan suasana berat sebelah sebegini.Islam adil dan meletakkan setiap perkara pada tempatnya. Islam membela nasib wanita dan lelaki dengan secantiknya. Mengapa kita pula yang berdakwah ke arah perbezaan yang menguntungkan lelaki dan merugikan wanita, atas nama agama?

Saturday, April 9, 2011

telor tiruan!

as salam wbt..
sekarang tengah kecoh pasal telor palsu..macam-macam la..sure keje orang kat china tu..pandai tak bertempat..pasni nak buat ape plak mende palsu? sumer nak untung lebey ah ni...memang mengong la... dah tentu telor tiruan ni bahaya sebab wat guna mechanical ntah hape pon kan..memang tak bertanggungjawab la diorang ni..
camner nak kenal telor tiruan ngan ori? 
kalu tak nmpak,ley klik..

ni cara diorang senang je kan..hampesss!

Wednesday, April 6, 2011


as salam wbt..

"Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan"

afiq & the gang..

as salam wbt.
i just wanna share with you afiq n the gang buat show..wakawaka..klako..
sila tengok..thanks..:)

Sunday, April 3, 2011

afiq's first stage show..

as salam wbt..
baru balik dari ahmadi ni...tadi afiq ade show..cecececehh...hahaha... nyanyi lagu twinkle-twinkle ngan lou,lou skip to my lou je.. show best jugak..well done boys n girls..:)

well done!!
afiq, irfan, haqqy, dania..

Saturday, April 2, 2011

Quick update.

As salam wbt.
This is gonna b a quick update..tomorrow gonna b a busy day..afiq got a dancing show at Pakistan school, ahmadi for graduation day. Not his graduation day, but the ukg pupils.. Dia g wat show je, pasti pon maybe around 3 minit je..latihan macam nak wat show untuk konsert af plak..baju mak ok, bukan main lip- lap lip- lap! Hehehe.. Gonna post the piccies after the event ok.. Then malam ade sesi makan- makan kat umah my friend,zaza. Hurmm..that's all for bos i think.. Heh, nite- nite!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...