Thursday, March 31, 2011

sejarah APRIL FOOL...toksah dok sambut laa...

as salam wbt..
esok 1 april 2011, atau lebih dikenali sebagai april fool dikalangan kita..time skolah dulu memang syok dok pekena member2..buh katak lam kotak la..bawah meja la..dan macam2 lagi...dulu agak jahil dan ikut je ape yang orang lain buat..bila dah dewasa ni, cewahhh...ayat tak boleh blahh....baru la pandai sket pasal sejarah april fool ni... memang suka sangat ikut orang barat la kita ni kan...main folo je..tak tau baik atau buruk...subhanallah...Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.


Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahawa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.


Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.


Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.


Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.


Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.
info dari sini.
 
so, dah paham ye sedara ku sekalian alam?? kenapa kita nak celebrate peristiwa yang menjatuhkan islam pada suatu masa dahulu? pada yang dah tahu tu, cancel la plan april fool kamu tu ye...  

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...